RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

JAVNI KONKURS Uloga i značaj Vojske Crne Gore - ''Vojska Crne Gore – tvoj izbor'' za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti odbrane i edukacije mladih

Na osnovu člana 32v Zakona o nevladinim organizacijama (''Službeni list CG'', br. 39/11 i 37/17), a u vezi sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblati od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2019. godini (''Službeni list CG'', broj 80/18) i Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs (''Službeni list CG'', broj 14/18), Komisija za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija Ministarstva odbrane, objavljuje

Pozivaju se nevladine organizacije koje imaju kapacitete i iskustvo da prijave projekte/programe na ovaj konkurs kojim mogu doprinijeti realizaciji prioriteta utvrđenih Strategijskim pregledom odbrane, Dugoročnim planom razvoja odbrane 2019-2028 i Strategijom upravljanja ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.


Strateški ciljevi čijem će ostvarenju doprinijeti projekti/programi nevladinih organizacija u 2019. godini jesu privlačenje i zapošljavanje mladog kadra sa adekvatnim kompetencijama i potencijalom za napredak, uspostavljanje mehanizama za privlačenje najkvalitetnijeg kadra, kvalitetno informisanje i promovisanje Ministarstva odbrane kao primamljivog poslodavca i afirmacija Vojske Crne Gore, kao organizacije u kojoj zaposleni mogu graditi uspješnu karijeru.

Problemi u oblasti odbrane koji se planiraju rješavati finansiranjem projekata/programa nevladinih organizacija jesu informisanje mladih o ulozi i značaju Vojske Crne Gore, odnosno rješavanje problema nedovoljne zainteresovanosti omladine za obrazovanje na inostranim vojnim akademijama i neizbalansirana starosna struktura.

Ciljna grupa jesu učenici osnovnih i srednjih škola, kao i univerzitetska populacija, a njihove prepoznate potrebe su: sticanje znanja i informisanje o mogućnostima vojnog poziva i Vojsci Crne Gore.
Aktivnosti nevladine organizacije koje će doprinijeti ostvarenju strateškog cilja i zadovoljenju potreba ciljne grupe (''prihvatljive aktivnosti za finansiranje'') su:

- promocija Vojske Crne Gore
- info pultovi
- dvodnevni seminari.

Ukupan iznos sredstava koja se mogu raspodijeliti ovim konkursom je 25 000 eura.
Najnižiji iznos sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu/programu je 1.500,00 eura, a najviši 5.000,00 eura.
Na ovaj konkurs nevladina organizacija može prijaviti najviše dva projekta/programa, ali joj se mogu dodijeliti sredstva samo za jedan projekat/program. Ta nevladina organizacija može biti i partner na samo jednom projektu/programu u okviru ovog javnog konkursa.
Prijavu projekata/programa na ovaj konkurs može podnijeti nevladina organizacija koja je:

a) Upisana u Registar nevladinih organizacija;
b) Kroz ciljeve i djelatnosti u Statutu, definisala oblasti od javnog interesa iz ovog konkursa kao oblasti svoj djelovanja;
c) U oblasti od javnog interesa iz ovog konkursa realizovala projekat/e i/ili program/e u godini koja prethodi objavljivanju ovog konkursa;
d) Predala poreskom organu prijavu za prethodnu fiskalnu godinu (bilans stanja i bilans uspjeha).

Raspodjela sredstava iz ovog konkursa vrši se na osnovu sljedećih kriterijuma:
1) Doprinos prijavljenog projekta, odnosno programa ostvarivanju javnog interesa i realizaciji strateških ciljeva u određenoj oblasti;
2) Kvalitet prijavljenog projekta, odnosno programa;
3) Kapacitet nevladine organizacije da realizuje prijavljeni projekat, odnosno program;
4) Transparentnost rada nevladine organizacije.

Bodovanje projekata, odnosno programa prema navedenim kriterijumima, vršiće se prema mjerilima i na način utvrđen Uredbom o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa (''Službeni list CG'', br. 13/18), na obrascu koji utvrđuje i objavljuje na svojoj internet stranici Ministarstvo javne uprave, a svaki projekat će bodovati po dva nezavisna procjenjivača, koji moraju obrazložiti dodijeljene bodove po svakom mjerilu.

Rok za podnošenje prijava ne ovaj konkurs je 30 dana od dana objavljivanja, odnosno zaključno sa 13. aprilom 2019. godine.
Prijava projekata/programa dostavlja se isključivo na obrascu propisanom Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs (''Službeni list CG'', br. 14/18), a koji je dostupan i na internet stranici Ministarstva ekonomije (www.mek.gov.me).

Uz prijavu na ovaj konkurs, nevladine organizacije su dužne dostaviti:
- Fotokopiju rješenja o upisu u registar NVO
- Fotokopiju dijela statuta u kojem su definisani ciljevi i djelatnosti, odnosno oblasti djelovanja NVO;
- Fotokopiju akta o podnesenoj prijavi za prethodnu fiskalnu godinu poreskom organu (bilans stanja i bilans uspjeha).

Potpisanu i potvrđenu pečatom nevladine organizacije izjavu o istinitosti podataka u prijavi;
- Dokaz o realizovanim projektima u oblastima odbrane i edukacije mladih u prethodnoj godini, potpisan od strane lica ovlašćenog za zastupanje i potvrđen pečatom nevladine organizacije
- Potpisanu i potvrđenu pečatom organizacije izjavu o nepostojanju višestrukog finansiranja;
- Potpisanu i potvrđenu pečatom organizacije propisanu izjavu o partnerstvu (ako je primjenjivo);
- Potpisan i potvrđen pečatom organizacije propisani budžet projekta.

Popunjenu, potpisanu i ovjerenu prijavu neophodno je dostaviti u dva (2) primjerka u štampanoj verziji i jedan (1) primjerak u elektronskoj formi na CD-u u sadržaju istovjetnom štampanom primjerku.

Prijavu sa potrebnom dokumentacijom, uključujući i CD treba poslati isključivo poštom na sljedeću adresu:
Jovana Tomaševića br. 29, Podgorica
sa napomenom NE OTVARATI – prijava na Javni konkurs broj: 806-2093/19 pod nazivom Uloga i značaj Vojske Crne Gore - ''Vojska Crne Gore – tvoj izbor''.

U razmatranje će biti uzeti samo projekti/programi koji su dostavljeni na propisanom obrascu, sa potrebnom dokumentacijom i u roku, odnosno koji zadovoljavaju uslove propisane ovim konkursom.

Pitanja u vezi ovog konkursa mogu se postaviti elektronskim putem na adresu draga.djurdjic@mod.gov.me, najkasnije do 5. aprila 2019. godine.
Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za realizaciju projekata iz oblasti odbrane i edukacije mladih, će u roku od 15 dana od dana završetka ovog konkursa, na internet stranici Ministarstva odbrane i portalu e-uprave objaviti listu nevladinih organizacija koje nijesu dostavile urednu i potpunu prijavu, uz ukazivanje na određene nedostatke koji se odnose na prijavu, odnosno potrebnu dokumentaciju.

Nevladina organizacija sa pomenute liste je, u roku od pet dana od dana objavljivanja liste, dužna da otkloni utvrđene nedostatke, a u slučaju da se utvrđeni nedostaci ne otklone u propisanom roku, prijava se odbacuje.

Obrazac za prijavu na javni konkurs