РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Црна Гора је регионални лидер у области еУправе

Посљедња УНПАЦС студија Уједињених нација, објављена овог мјесеца, показала је да је по индексу развијености еУправе Црна Гора на првом мјесту у региону.

Посљедња УНПАЦС студија Уједињених нација, објављена овог мјесеца, показала је да је по индексу развијености еУправе Црна Гора на првом мјесту у региону.

Овај индекс рангира Црну Гору на високо 45. мјесто од укупно 194 земље чланице Уједињених нација и позиционира је на прво мјесту у региону, са индексом развијености еУправе од 0,6346. Наша држава је своју позицију поправила за чак 12 мјеста у односу на 2012. годину, што представља велики успјех за развој електронске управе у Црној Гори и потврђује да смо на добром путу када је у питању изградња инклузивног и отвореног информационог друштва, друштва са високим степеном грађанске партиципације.

Када су у питању државе региона, Хрватска је на 47. мјесту, Србија је заузела 69. позицију, Албанија је рангирана као 84, док су Македонија и БиХ зазузеле 96, односно 97. мјесто.

Студија истовремено мјери индекс е-партиципације грађана, који Црну Гору рангира такође високо, на 49. мјесто, са индексом партиципације од 0.5882, чиме поново заузимамо највишу позицију у региону.

УНПАЦС (Унитед Натионс Публиц Администратион Цоунтрy Студиес) студија врши процјену развоја еУправе у земљама чланицама Уједињених нација, према чијој методологији се рангирају 194 земље свијета по конкурентности у овој области. ЕГДИ индекс (Е-Говернмент Девелопмент Индеx) мјери три димензије еУправе: онлине услуге, телекомуникациону повезаност и људски капитал.

Подсјећамо да је Црна Гора изузетно високо оцијењена у области е-управе и е-партиципације и према посљедњем извјештају Свјетског економског форума у области ИЦТ конкурентности, што даље указује на нашу лидерску позицију у региону на овом пољу. Неколико измјерених подиндекса у оквиру Глобалног извјештаја о информационим технологијама, према укупном Индексу мрежне спремности (Нетwорк реадинесс индеx), то потврђују:

- Индекс Владиних онлине услуга, којим се мјери квалитет административних сервиса,

- Индекс е-партиципације, који мјери квалитет, релевантност, ефикасност и корисност сајтова државних органа у пружању онлине информација и услуга грађанима

- Ефикасности власти у коришћењу ИЦТ -а

- Успјех власти у промоцији ИЦТ-а