РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Рок за подношење захтјева за студентске кредите је петак, 21.10.2016.г. у поноћ

Рок за подношење захтјева за студентске кредите је петак, 21.10.2016.г. у поноћ Поред програма за стручно оспособљавање високошколаца, који се успјешно реализује већ пар година за редом у сарадњи са Министарством просвјете преко Портала еУправе, ове године, од 01. септембра 2016 године, актуелан је и захтјев за додјелу студентског кредита који се подноси Министарству просвјете електронским путем преко Портала еУправе.

Наиме ради се о конкурсу за додјелу 3400 студентских кредита за студијску 2016/2017. студентима основних и специјалистичких академских и примијењених студија установа високог образовања.

До 19.10. 2016.године путем Портала еУправе поднесено је 4538 електронских пријава за ову услугу. Пријаве ће бити могуће поднијети све до поноћи 21.10.2016 године. Овим путем желимо да обавијестимо студенте, уколико имају било каквих проблема са подношењем електронског захтјева, да се могу обратити администраторима Портала еУправе на телефон 020 234 851 или лично доћи у просторије Министарства за информационо друштво и телекомуникације, у петак 21.10.2016.г у термину од 11х до 15х (канцеларија бр 40), гдје ће уз помоћ администратора бити у могућности да попуне електронски захтјев.

Пријава за додјелу студентских кредита за студенте који студирају на установама високог образовања у Црној Гори подноси се искључиво електронски преко Портала електронске управе док студенти који студирају на установама високог образовања ван Црне Горе, поред захтјева који се подноси електронским путем, достављају и у папирној форми документа.

Право на студентски кредит могу остварити студенти основних и специјалистичких академских и примијењених студија установа високог образовања који су први пут уписали семестар одговарајуће године студија и нијесу мијењали студијски програм. Уколико се пријави више кандидата, предност имају студенти који имају бољи успјех у претходној години школовања, односно већи индекс успјеха у претходној години студија.

Под једнаким условима у погледу успјеха предност при додјели студентског кредита имају студенти чији родитељи, односно старатељи, остварују право на материјално обезбјеђење по прописима о социјалној заштити.

Након закључивања сервиса Министарство просвјете ће обрадити и исконтролисати све податке и објавити списак кандидата који су аплицирали за студентски кредит, са неисправном или непотпуном документацијом, са роком за допуну. Након тога комисија формира приједлог ранг листе кандидата који имају право на студентски кредит. Послије објављивања коначне ранг листе, студенти који су први пут остварили право на кредит, закључују уговор на обрасцу који утврђује Министарство просвјете. Кредит се одобрава за једну студијску годину и исплаћује се у 10 мјесечних рата. Висина кредита зависи од постигнутог успјеха у претходној години школовања, односно индекса успјеха и године студија.