RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print

Europass dokumenti
Naziv usluge

Europass dokumenti


Organ zadužen za sprovođenje

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta


Opis

Europass je skup pet dokumenata namijenjen evropskim građanima radi predstavljanja stečenih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija na jasan, uporediv i pouzdan način. Shodno Zakonu o nacionalnim stručnim kvalifikacijama Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta donijelo je Pravilnik o sadržaju i obrascu europass dokumenata i načinu njihovog popunjavanja. Obrasci Europass dokumenata su sastavni dio ovog Pravilnika. Radi boljeg upoznavanja građana Crne Gore sa Europass dokumentima (Europass CV, Europass jezički portfolio, Europass mobilnost, Europass dopuna diplomi, Europass dopuna sertifikatu), Ministartstvo prosvjete je izradilo web portal, www.europasscrnagora.me.

Europass dokumenti  olakšavaju mobilnost širom Evrope u svrhu realizacije cjeloživotnog učenja. Na ovaj način se doprinosi razvoju kvalitetnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja. Europass inicijativa istovremeno olakšava mobilnost u svrhu stručnog usavršavanja u različitim oblastima u cijeloj Evropi.

Navedeni dokumenti su besplatni i osmišljeni u standardizovanom obliku radi olakšane uporedivosti i priznavanja stečenih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija u cijeloj Evropi. Namijenjeni su pojedincima, kompanijama i svim ustanovama koje žele na bilo koji način da učestvuju u projektima mobilnosti i cjeloživotnog učenja. 

Skup ovih dokumenata proizišao je iz potrebe da se širom Evrope olakša obrazovna i radna mobilnost i prevaziđu različitosti koje se odnose na različita geografska područja, kulturne zajednice i obrazovne sisteme. Dokumenti Europass-a smatraju se vrlo važnim sredstvom za postizanje ličnih i profesionalnih ciljeva i značajno doprinose transparentnosti kvalifikacija i kompetencija, a posebno su korisni pojedincima koje zanima stalan ili privremeni rad u inostranstvu, stručno usavršavanje ili sticanje novih akademskih iskustava. Dokumenti Europass-a pružaju mnoštvo prednosti ne samo osobama koje traže posao ili žele da se dodatno školuju, već i poslodavcima koji, služeći se njima, dobijaju uvid u sposobnosti potencijalnih zaposlenih na jednostavan, pregledan i razumljiv način. 

Zahavljajući ovim uslugama namijenjenih svim evropskim građanima, osobe raznih profila dobijaju priliku da rade i uče u cijeloj Evropi. Ovim se omogućava kretanje iz jedne zemlje u drugu ili unutar različitih sektora u privredi i obrazovanju.

Europass dokumenti obezbjeđuje snažnu povezanost između obrazovanja, osposobljavanja i privrede, ostvarajući stalnu relevantnost i razumijevanje potrebnih vještina i kvalifikacija. 

Dokumenti podstiču studentsku i radnu mobilnost i omogućavaju povećanu konkurentnost na evropskom tržištu rada. 

Osim navedenog, Europass je otvoreni sistem koji podstiče razvoj evropskih politika obrazovanja i osposobljavanja, povećava zapošljivost mladih i osigurava povezanost i relevantnost srodnih evropskih programa i aktivnosti u ovim područjima.

 


Korisni linkovi

www.europasscrnagora.me

http://europass.cedefop.europa.eu/
Korisnost informacije možete procijeniti više puta, a uzima se u obzir samo vaš poslednji odabir.

Dosadašnje ocjene (19):

Da (6):
Ne (12):
Djelimično (1):


Komentare na usluge mogu slati isključivo registrovani korisnici.

 

Komentari:

Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje
Anketa

U kojoj mjeri se slažete da će pružanje usluge elektronskim putem smanjiti redove čekanja?