РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Почео је са радом Портал еУправе

Почео је са радом Портал еУправе Министарство за информационо друштво и телекомуникације завршило је рад на пројекту "Портал еУправе".

Ради се о изузетно значајном пројекту, путем кога ће наши грађани и привредни субјекти на брз и једноставан начин остваривати своја права и обавезе у процесу комуникације са државном управом.

Корисницима у Црној Гори од данас је доступно дванаест електронских услуга на Порталу еУправе.

Портал еУправе представља јединствено мјесто на Интернету на којем се налазе све електронске јавне услуге које нуде органи државне управе. Подржана је електронска идентификација корисника (грађана и правних лица), информисање, електронска интеракција између корисника и органа управе, попуњавање електронских формулара, електронско плаћање такси и др. Корисници ће такође преко портала лако налазити тражене електронске услуге, а органи управе који су развили електронске услуге на порталу добијају платформу за њихову имплементацију. Циљ је да грађани и правна лица, умјесто преко чекања у редовима до шалтера, своје потребе за појединим информацијама и документима обаве са било ког мјеста преко интернета и портала еУправе.Такође самим увођењем еПортала обезбиједиће се значајне уштеде у раду државне управе јер ће се:

* Повећати ефикасност управе у достављању тражених података, увјерења и потврда,
* Скратити рокови за добијање потврда и уверења а већина ће се добијати одмах након подношења захтјева и
* Повећати задовољство грађана и правних лица са радом управе и сл..

У дијелу Портала еПартиципација грађани могу активно да учествују у јавним расправама, креирању закона и других стратешких докумената и да износе мишљења и ставове.

Портал еУправе Црне Горе за почетак има дванаест услуга или тако званих е-сервиса, на њему ће, правна и физичка лица моћи да добију различита документа из државне управе електронским путем, без потребе да одлазе на шалтере званичних институција. План је да се у овој години на порталу постави што је више могуће докумената и разних услуга.

Увођење овог система отвара сасвим ново поглавље социјалног развоја у Црној Гори, а његов живот и пружање подршке његовом даљем развоју може дати значајан допринос укључивању Црне Горе у свјетске трендове у области ИЦТа.