RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

Crna Gora je regionalni lider u oblasti eUprave

Posljednja UNPACS studija Ujedinjenih nacija, objavljena ovog mjeseca, pokazala je da je po indeksu razvijenosti eUprave Crna Gora na prvom mjestu u regionu.

Posljednja UNPACS studija Ujedinjenih nacija, objavljena ovog mjeseca, pokazala je da je po indeksu razvijenosti eUprave Crna Gora na prvom mjestu u regionu.

Ovaj indeks rangira Crnu Goru na visoko 45. mjesto od ukupno 194 zemlje članice Ujedinjenih nacija i pozicionira je na prvo mjestu u regionu, sa indeksom razvijenosti eUprave od 0,6346. Naša država je svoju poziciju popravila za čak 12 mjesta u odnosu na 2012. godinu, što predstavlja veliki uspjeh za razvoj elektronske uprave u Crnoj Gori i potvrđuje da smo na dobrom putu kada je u pitanju izgradnja inkluzivnog i otvorenog informacionog društva, društva sa visokim stepenom građanske participacije.

Kada su u pitanju države regiona, Hrvatska je na 47. mjestu, Srbija je zauzela 69. poziciju, Albanija je rangirana kao 84, dok su Makedonija i BiH zazuzele 96, odnosno 97. mjesto.

Studija istovremeno mjeri indeks e-participacije građana, koji Crnu Goru rangira takođe visoko, na 49. mjesto, sa indeksom participacije od 0.5882, čime ponovo zauzimamo najvišu poziciju u regionu.

UNPACS (United Nations Public Administration Country Studies) studija vrši procjenu razvoja eUprave u zemljama članicama Ujedinjenih nacija, prema čijoj metodologiji se rangiraju 194 zemlje svijeta po konkurentnosti u ovoj oblasti. EGDI indeks (E-Government Development Index) mjeri tri dimenzije eUprave: online usluge, telekomunikacionu povezanost i ljudski kapital.

Podsjećamo da je Crna Gora izuzetno visoko ocijenjena u oblasti e-uprave i e-participacije i prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma u oblasti ICT konkurentnosti, što dalje ukazuje na našu lidersku poziciju u regionu na ovom polju. Nekoliko izmjerenih podindeksa u okviru Globalnog izvještaja o informacionim tehnologijama, prema ukupnom Indeksu mrežne spremnosti (Network readiness index), to potvrđuju:

- Indeks Vladinih online usluga, kojim se mjeri kvalitet administrativnih servisa,

- Indeks e-participacije, koji mjeri kvalitet, relevantnost, efikasnost i korisnost sajtova državnih organa u pružanju online informacija i usluga građanima

- Efikasnosti vlasti u korišćenju ICT -a

- Uspjeh vlasti u promociji ICT-a