РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Конференција за медије поводом промоције нових е-услуга

Конференција за медије поводом промоције нових е-услуга Министарство за информационо друштво и телекомуникације и Министарство просвјете одржали су данас, 7. априла 2016. године конференцију за медије поводом пет година портала еУправе и промоције е-услуга Министарства просвјете.

еУправа


еУправа
На конференцији су говорили генерални директор Директората за развој електронске управе Министарства за информационо друштво и телекомуникације Стеван Љумовић, генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама, Аријана Николић Вучинић и главни администратор портала еУправа, Весна Симоновић.

- Портал еУправа је званично почео са радом 7. априла 2011. године и у сарадњи са пет државних институција је, грађанима и правним лицима, у почетку обезбиједио 12 електронских услуга. На основу посљедње урађене Анализе Портала за 2014. годину на порталу еУправа, на дан 31.12.2014. године било је доступно 77 е-услуга и то 34 е-услуге информативног типа, 43 – е-услуге електронског типа, док је на данашњи дан 7. априла доступно 165 е-услуга у надлежности 28 органа државне управе и то 53 - е-услуге информативног типа и 112 - е-услуга електронског типа.

По истраживању Уједињених Нација Црна Гора на ранг листи свјетског развоја еГовернмента за 2014. годину на 45. мјесту од 194 земље чланице УН, чиме је позиционирана на прво мјесту у региону.

У протеклој години успостављена је значајна сарадња са неколико НВО организација а посебно са Институтом алтернатива, као и уцешће у пројектима Буди одговоран и Без баријера, рекао је Стеван Љумовић.

 

- Министарство просвјете ове године је посебан акценат ставило на креирање електронских сервиса, који ће омогућити брже и економичније пружање услуга грађанима, организацијама и установама, поред традиционалног начина и у електронском облику, у било ком тренутку независно од радног времена Министарства просвјете. Од почетка ове године до данас, креирали смо 12 еСервиса. Неки су информативни, поједини, поред информисања дају могућност да се преузму и одређени обрасци за попуњавање, а постоји и низ сервиса који су у потпуности електронски, рекла Аријана Николић Вучинић. 

 

- Правно лице преко Портала електронске управе електронски подноси дигитално потписани захтјев за издавање лиценце за рад приватне предшколске установе, електронски приложи неопходну документацију директно Министарству просвјете без личног доласка у њихове просторије. Рјешење односно лиценцу за рад приватне предшколске установе  исто то правно лице добија поштом на адресу, коју је навело приликом подношења захтјева преко Портала еУправе, рекла је Весна Симоновић.

 
Видео записе са овога скупа можете погледати на интернет страници Министарство за информационо друштво и телекомуникације