RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

JAVNI KONKURS „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene“ za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblastima umjetnosti i kulture

Na osnovu člana 32v Zakona o nevladinim organizacijama („Službeni list CG“, br. 39/11 i 37/17), a u vezi s Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs („Službeni list CG“, broj 14/18) i Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2019. godini („Službeni list CG“, broj 80/18), Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija objavljuje

Pozivaju se nevladine organizacije koje imaju kapacitete i iskustvo da na ovaj konkurs prijave projekte/programe u oblastima umjetnosti i kulture, kojima mogu doprinijeti realizaciji ciljeva i prioriteta utvrđenih Zakonom o kulturi i Programom razvoja kulture Crne Gore 2016–2020.

Strateški ciljevi i prioriteti čijem ostvarenju treba da doprinesu projekti/programi nevladinih organizacija u 2019. godini su:
1. Jačanje nezavisne kulturne scene
2. Zaštita i promocija raznolikosti kulturnih izraza
3. Ravnomjeran razvoj kulture na cijeloj teritoriji Crne Gore
4. Unapređenje djelatnosti kulture - Strateško planiranje u kulturi (istraživački projekti).

Prioritetni problemi u umjetnosti i kulturi čije rješavanje se planira finansiranjem projekata/programa nevladinih organizacija su: nedovoljno djelovanje nezavisne kulturne scene u realizaciji kvalitetnih projekata i programa od značaja za unapređenje i razvoj oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine, u skladu sa savremenim kulturnim praksama i definisanim javnim interesom u kulturi, kao i nepostojanje sveobuhvatnog istraživanja i analize nezavisne kulturne scene u Crnoj Gori.

Ciljne grupe su: nevladine organizacije iz oblasti umjetnosti i kulture, strukovna udruženja, publika i konzumenti sadržaja u kulturi, lokalne zajednice manje razvijenih opština, mladi, žene, socijalno senzitivne grupe (osobe s invaliditetom, LGBT itd.), manjinske zajednice. Prepoznate potrebe ciljnih grupa su: unapređenje kapaciteta, vidljivost, umrežavanje i partnerski odnos u realizaciji kulturne politike, kao i raznovrsnost i dostupnost kulturnih sadržaja i ravnomjerna zastupljenost na cijeloj teritoriji Crne Gore.

U kontekstu strateških ciljeva, finansiraće će se projekti NVO u sljedećim oblastima:
1. Kulturno-umjetničko stvaralaštvo (likovno stvaralaštvo, fotografija i dizajn; muzička i muzičko scenska djelatnost, kao i aktivnost kulturno-umjetničkih društava; književnost i izdavaštvo; štampani i elektronski časopisi za kulturu i umjetnost; pozorišna produkcija i razvoj pozorišne kulture; manifestacije i festivali; filmska djelatnost (razvoj i produkcija kratkog filma); kreativne industrije);
2. Kulturna baština (zaštita, očuvanje i prezentacija pokretne, nepokretne i nematerijalne kulturne baštine; muzejska, bibliotečka, kinotečka, arhivska i konzervatorska djelatnost);
3. Istraživanja - Analiza stanja, potreba i uslova za razvoj:
a) strukovnih udruženja umjetnika i stručnjaka u kulturi;
b) amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva (folklorni ansambli, kulturno-umjetnička društva, pozorišta, muzičke klape itd.),
c) manifestacija i festivala;
d) organizacija u oblasti kulturne baštine - tradicionalni zanati i vještine, kulturna baština manjinskih naroda i sl. (izuzev kulturno-umjetničkih društava i drugih obuhvaćenih analizom amaterskog stvaralaštva);
e) kulture namijenjene mladima;
f) djelovanja žena u kulturi;
g) publike i potencijalne publike u kulturi.
Pojedinačno istraživanje (a–g) treba da obuhvati cjelokupnu oblast. Istraživanja mogu da obuhvate i stepen inkluzije socijalno senzitivnih grupa i manjinskih zajednica, kao i nivo saradnje s javnim sektorom.

Prihvatljive aktivnosti za finansiranje su:
• Produkcija kulturno-umjetničkih djela i programa;
• Izrada i prezentacija kulturnih proizvoda;
• Organizacija ekspertskih treninga, obuka, tematskih foruma, seminara, konferencija, radionica, okruglih stolova i sl;
• Organizovanje edukativnih i informativnih kampanja;
• Umrežavanje, saradnja, razmjena informacija, znanja i iskustava;
• Istraživanje i analiza (konkursna oblast br. 3) - prikupljanje podataka (sastanci, fokus grupe, ankete, intervjui i druge metode), mapiranje, kreiranje baze podataka, analiza stanja, SWOT i druge relevantne analize; sačinjavanje i publikovanje dokumenta, predstavljanje nalaza i rezultata istraživanja (organizovanje sastanka, konferencije i sl.);
• Dizajn i objavljivanje štampanih i elektronskih publikacija – kao prateći materijal projekta;
• Nabavka materijala za izradu opreme kod izvođačkih djelatnosti i elemenata nematerijalnih dobara kod nosilaca/čuvara tradicije – kao prateći materijal projekta.
Popis projektnih aktivnosti nije konačan, već ilustrativan. U obzir za finansiranje uzeće se i druge aktivnosti koje doprinose ostvarenju ciljeva i prioriteta konkursa.

Konkursom se ne mogu finansirati projekti/program čije su aktivnosti:
• Isključivo za pokrivanje pojedinačnih troškova za učešće na manifestacijama, festivalima, takmičenjima, smotrama, radionicama, seminarima, konferencijama, kongresima, studijskim kursevima, posjetama, treninzima i sl.;
• Isključivo kupovina/iznajmljivanje radnih prostorija i/ili tehničke opreme, izgradnja ili isključivo obnova objekata;
• Arheološka i konzervatorska istraživanja koja zadiru u integritet kulturnog dobra;
• Započete prije završetka javnog konkursa, odnosno isteka roka za prijavu na konkurs;
• Završene prije objavljivanja odluke o raspodjeli;
• Vezane za dobrotvorne donacije;
• S ciljem prebijanja manjka, otplate duga ili plaćanja kamate.

Ukupan iznos sredstava koja se mogu raspodijeliti ovim konkursom je: 356.553,70 eura.
Najnižiji iznos sredstava koji se može tražiti, odnosno dodijeliti pojedinom projektu/programu je 4.000 eura, a najviši 15.000 eura.
Projekat/program nevladine organizacije se, po pravilu, finansira u iznosu koji ne može biti manji od 80% od iznosa sredstava navedenog u prijavi na javni konkurs, koji se traži od Ministarstva kulture.



Konkursom se mogu finansirati samo projekti/programi čije aktivnosti će biti realizovane:
- u periodu koji nije duži od 12 mjeseci od početka realizacije projekta/programa;
- najkasnije u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja ugovora.

Ukoliko nevladina organizacija planira indirektne troškove, maksimalni iznos u kojem mogu biti specifikovani je 10% od ukupnih sredstava traženih za realizaciju projekta/programa.

Na konkurs nevladina organizacija može prijaviti najviše 2 projekta/programa, ali joj se mogu dodijeliti sredstva samo za jedan projekat/program. Ta nevladina organizacija može biti i partner na samo jednom projektu/programu u okviru ovog javnog konkursa.

Prijavu projekta/programa na ovaj konkurs može podnijeti nevladina organizacija koja je:
a) upisana u Registar nevladinih organizacija;
b) kroz ciljeve i/ili djelatnosti u Statutu, definisala umjetnost i/ili kulturu kao oblast svog djelovanja;
c) u oblasti umjetnosti i/ili kulture realizovala projekat/e i/ili program/e u 2018. godini;
d) predala poreskom organu prijavu za prethodnu fiskalnu godinu - bilans stanja i bilans uspjeha.

Raspodjela sredstava iz ovog konkursa vrši se na osnovu sljedećih kriterijuma:
1) doprinos prijavljenog projekta, odnosno programa ostvarivanju javnog interesa i realizaciji strateških ciljeva u oblastima umjetnosti i kulture;
2) kvalitet prijavljenog projekta, odnosno programa;
3) kapacitet nevladine organizacije da realizuje prijavljeni projekat, odnosno program;
4) transparentnost rada nevladine organizacije.

Ministarstvo podstiče prijavljivanje partnerskih projekata/programa, posebno sa nevladinim organizacijama koje su u smislu operativnih i finansijskih kapaciteta manje razvijene od nevladine organizacije podnosioca projekta/programa.
Partnerstvo se odnosi na dogovoren, stabilan i obavezujući odnos, koji podrazumijeva zajedničku odgovornost u realizaciji prijavljenog programa/projekta.

Bodovanje projekata/programa prema navedenim kriterijumima, vršiće se u skladu sa mjerilima i na način utvrđen Uredbom o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa („Službeni list CG“, broj 13/18), na obrascu za bodovanje, koji je utvrdilo i objavilo Ministarstvo javne uprave www.mju.gov.me/biblioteka/obrasci, a svaki projekat će bodovati po dva nezavisna procjenjivača, uz obrazloženje dodijeljenih bodova po svakom mjerilu.
Na osnovu broja bodova nezavisnih procjenjivača, Komisija utvrđuje rang listu projekata, odnosno programa koji su bodovani, a na osnovu nje donosi Odluku o raspodjeli sredstava.
Iz konkursne oblasti 3. Istraživanja, nakon utvrđivanja rang liste, za finansiranje će se uzeti u obzir samo po jedan projekat iz pojedinačnih oblasti istraživanja - definisanih od a) do g), koji je ocijenjen najvećim brojem bodova, u okviru raspoloživih sredstava.

Prijava projekta/programa dostavlja se isključivo na obrascu propisanom Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs („Službeni list CG“, broj 14/18), a koji se može preuzeti na linku ispod teksta konkursa.

Uz prijavu na konkurs, nevladina organizacija dužna je da dostavi obavezne priloge:
• izjavu o nepostojanju višestrukog finansiranja;
• izjavu o partnerstvu;
• budžet projekta/programa;
• izjavu o istinitosti podataka u prijavi;
• fotokopiju rješenja o upisu u registar NVO, a za NVO upisane u registar prije 2012. godine i fotokopiju rješenja o usklađivanju statuta sa Zakonom o NVO („Službeni list CG“, broj 39/11) – dostaviti isto i za partnersku organizaciju;
• fotokopiju statuta u kojem su umjetnost i/ili kultura definisane kao oblast djelovanja – dostaviti isto i za partnersku organizaciju;
• fotokopiju akta o podnesenoj prijavi za prethodnu fiskalnu godinu poreskom organu -bilans stanja i bilans uspjeha, sa brojem iskaza Poreske uprave Crne Gore – dostaviti isto i za partnersku organizaciju;
• dokaz o realizovanim projektima i/ili programima u oblastima umjetnosti i/ili kulture u 2018. godini (npr. ugovor/rješenje o realizaciji projekta/donacije, izvještaj o realizaciji projekta, press cliping itd.) Napomena: od projekata finansiranih na prethodnom konkursu Ministarstva kulture za NVO, prihvataju se samo projekti realizovani u 2018. godini;
• Za projekte koji podrazumijevaju korišćenje autorskih prava koja ne pripadaju podnosiocu prijave, potrebno je dostaviti dokaz o regulisanim autorskim pravima sa autorom, odnosno nosiocem autorskih prava (autorski ugovor ili pismeni pristanak autora);
• Za projekte koji podrazmijevaju korišćenje kulturnog dobra, potrebno je dostaviti odobrenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Rok za podnošenje prijava na konkurs je 30 dana od dana objavljivanja, odnosno zaključno s 19. aprilom 2019. godine.

Popunjenu, potpisanu i pečatiranu prijavu, uz obavezne priloge, neophodno je dostaviti u dva (2) primjerka u štampanoj verziji i jedan (1) primjerak u elektronskoj formi na USB-u ili CD-u, u sadržaju istovjetnom štampanom primjerku (prijava i prilozi).
Prijava se popunjava kucanim tekstom. Prijava i priložena dokumentacija se ne vraćaju.

Prijavu sa potrebnom dokumentacijom, uključujući i USB ili CD treba
poslati isključivo poštom, preporučenom pošiljkom, na sljedeću adresu:
Ministarstvo kulture
ul. Njegoševa, 81250 Cetinje
s napomenom: NE OTVARATI - prijava na Javni konkurs broj: 01-1171 pod nazivom
„Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene“
U razmatranje će biti uzeti samo projekti/programi koji su dostavljeni na propisanom obrascu, sa potrebnom dokumentacijom i u roku, odnosno koji zadovoljavaju uslove propisane ovim konkursom.
Pitanja u vezi ovog konkursa mogu se postaviti elektronskim putem na adresu: konkurs.nvo@mku.gov.me , najkasnije do 12. aprila 2019. godine.

Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija, će u roku od 15 dana od dana završetka ovog konkursa, na internet stranici Ministarstva kulture i portalu e-uprave objaviti listu nevladinih organizacija koje nijesu dostavile urednu i potpunu prijavu, uz ukazivanje na utvrđene nedostatke koji se odnose na prijavu, odnosno potrebnu dokumentaciju.
Nevladina organizacija sa pomenute liste je, u roku od pet dana od dana objavljivanja liste, dužna da otkloni utvrđene nedostatke, a u slučaju da se utvrđeni nedostaci ne otklone u propisanom roku, prijava se odbacuje.


PRIJAVA i propratni obrasci za Konkurs.docx


Dragoljub Janković
Predsjednik Komisije