RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

Počeo je sa radom Portal eUprave

Počeo je sa radom Portal eUprave Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije završilo je rad na projektu "Portal eUprave".

Radi se o izuzetno značajnom projektu, putem koga će naši građani i privredni subjekti na brz i jednostavan način ostvarivati svoja prava i obaveze u procesu komunikacije sa državnom upravom.

Korisnicima u Crnoj Gori od danas je dostupno dvanaest elektronskih usluga na Portalu eUprave.

Portal eUprave predstavlja jedinstveno mjesto na Internetu na kojem se nalaze sve elektronske javne usluge koje nude organi državne uprave. Podržana je elektronska identifikacija korisnika (građana i pravnih lica), informisanje, elektronska interakcija između korisnika i organa uprave, popunjavanje elektronskih formulara, elektronsko plaćanje taksi i dr. Korisnici će takođe preko portala lako nalaziti tražene elektronske usluge, a organi uprave koji su razvili elektronske usluge na portalu dobijaju platformu za njihovu implementaciju. Cilj je da građani i pravna lica, umjesto preko čekanja u redovima do šaltera, svoje potrebe za pojedinim informacijama i dokumentima obave sa bilo kog mjesta preko interneta i portala eUprave.Takođe samim uvođenjem ePortala obezbijediće se značajne uštede u radu državne uprave jer će se:

* Povećati efikasnost uprave u dostavljanju traženih podataka, uvjerenja i potvrda,
* Skratiti rokovi za dobijanje potvrda i uverenja a većina će se dobijati odmah nakon podnošenja zahtjeva i
* Povećati zadovoljstvo građana i pravnih lica sa radom uprave i sl..

U dijelu Portala eParticipacija građani mogu aktivno da učestvuju u javnim raspravama, kreiranju zakona i drugih strateških dokumenata i da iznose mišljenja i stavove.

Portal eUprave Crne Gore za početak ima dvanaest usluga ili tako zvanih e-servisa, na njemu će, pravna i fizička lica moći da dobiju različita dokumenta iz državne uprave elektronskim putem, bez potrebe da odlaze na šaltere zvaničnih institucija. Plan je da se u ovoj godini na portalu postavi što je više moguće dokumenata i raznih usluga.

Uvođenje ovog sistema otvara sasvim novo poglavlje socijalnog razvoja u Crnoj Gori, a njegov život i pružanje podrške njegovom daljem razvoju može dati značajan doprinos uključivanju Crne Gore u svjetske trendove u oblasti ICTa.