RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

Informacija povodom promjene algoritma u Google pretraživaču

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obavještava organe državne uprave, jedinice lokalne samouprave i vlasnike crnogorskih sajtova da od 21. aprila 2015. godine Google pokreće novi algoritam za rangiranje sadržaja.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obavještava organe državne uprave, jedinice lokalne samouprave i vlasnike crnogorskih sajtova da od 21. aprila 2015. godine Google pokreće novi algoritam za rangiranje sadržaja. Dakle, sajtovi koji nemaju adekvatnu mobilnu verziju sajta, pretrpjeće promjene u rangiranju kad je Google u pitanju. Naime, Google ima za cilj da olakša korisnicima mobilnih uređaja pristup web sajtovima koji su optimizovani i za upotrebu na tom uređaju.

Imajući u vidu da postoji više od 1,5 milijardi mobilnih internet korisnika širom svijeta i oko 80 odsto internet korisnika preko smart telefona, Google je ponudio “alat” preko kojeg možete testirati da li je vaš sajt “Mobile-Friendly” (https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/, na način što je u ponuđeno polje potrebno unijeti link sajta koji želite testirati). Nakon isteka predviđenog roka za prilagođavanje sajtova novom algoritmu, Google će sve one sajtove koji ne prolaze “Mobile-Friendly” testiranje, učiniti manje vidljivim u odnosu na one koji su dobro pozicionirani, odnosno koji su uspješno prošli testiranje.

Google kontinuirano radi na ažuriranju svojih algoritama kako bi zadovoljio potrebe korisnika, tj. kako bi korisnici dobili optimalan prikaz onoga šta pretražuju bez obzira koji uređaj koriste.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije preporučuje da se svi sajtovi, posebno komercijalno-promotivnog kraktera, što prije prilagode mobilnim uređajima kako ne bi izgubili ili narušili svoju "poziciju" na Google stranicama.
Više detalja možete naći na: http://digitalizuj.me/2015/03/google-algoritam-crnogorski-sajtovi/.