РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Почео нови Програм стручног оспособљавања: строжије контроле реализације Програма

Почео нови Програм стручног оспособљавања: строжије контроле реализације Програма У понедјељак 15.01.2018. године је почела реализација Програма стручног оспособљавња високошколаца. Укупно 3.055 свршених високошколаца почело је данас са стручним оспособљавањем код послодаваца у оквиру Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем. Они ће у наредних девет мјесеци у реалном радном окружењу стицати неопходне вјештине и компетенције и имати прилику да сазнају шта се очекује од њих на тржишту, саопштила је Мубера Курпејовић, директорица Директората за високо образовање у Министарству просвјете.

У понедјељак 15.01.2018. године је почела реализација Програма стручног оспособљавња високошколаца. Укупно 3.055 свршених високошколаца почело је данас са стручним оспособљавањем код послодаваца у оквиру Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем. Они ће у наредних девет мјесеци у реалном радном окружењу стицати неопходне вјештине и компетенције и имати прилику да сазнају шта се очекује од њих на тржишту, саопштила је Мубера Курпејовић, директорица Директората за високо образовање у Министарству просвјете.

Према анализи коју је спровело Министарство просвјете у сарадњи са Пореском управом, а која се односи на четири године реализације Програма, од 14.252 корисника Програма 6.865 њих односно 48,16% је наставило радни ангажман код истог или другог послодавца. Преко 60% наставило је ангажман у приватном сектору, док је 40% наставило да ради у јавном сектору.

Курпејовић је оцијенила и да је Програм стручног оспособљавања добар инпут како за високошколце тако и за установе високог образовања, које користећи информације добијене из Програма могу увидјети да ли је потребно унаприједити наставу. Такође, она је подсјетила да је Министарство просвјете у оквиру измјена Закона о високом образовању ставило акценат на праксу на факултетима, која ће у наредном периоду чинити минимум 25% наставе.

Ове године најављене су и оштрије контроле реализације Програма у циљу обезбијеђивања квалитетне обуке за кориснике. "Циљ је да сви имају ментора и адекватне услове за обуку" рекла је Курпејовић.

Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем организује се по шести пут. Ову годину карактерише велики број оглашених мјеста из приватног и јавног сектора - преко 10.000. Радни тим Програма периодично спроводи и анкете које показују да је преко 90% корисника задовољно, док се у појединачним случајевима када једна од страна није задовољна, након утврђивања стања, корисник усмјерава на другог послодавца, закључила је Курпејовић.

Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање. Једини критеријум за повезивање кандидата са послодавцима био је просјечна оцјена кандидата током студирања.