РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Стручно оспособљавање лица са стеченим високим образовањем

Пријава високошколаца који су студије завршили у Црној Гори:
Покрените пријаву
Пријава високошколаца који су студије завршили изван Црне Горе:
Покрените пријаву

Саопштење 10.11.2022: Почиње пријављивање корисника за Програм стручног оспособљавања
 
Пријављивање корисника за учешће у једанаестом циклусу Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем почеће сјутра, 11. новембра у 15 сати.

Пријављивање за будуће кориснике Програма, електронским путем, преко портала еУправе, трајаће до 10. децембра 2022. године, до 12 сати. Подсјећамо да право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

Информација о процедурама пријављивања се налази на интернет страницама еУправе, Управе за људске ресурсе, Завода за запошљавање и Министарства
просвјете.

Важна напомена

Корисници Програма који желе да раде у настави у основним и средњим школама морају, прије почетка стручног оспособљавања, имати  диплому/увјерење о завршеном циклусу студија, и то:

− по моделу 3+1 пријављују се са дипломом/увјерењем основних студија, обима 180 ЕЦТС, а гарантују да имају завршене специјалистичке студије у
трајању од 60 ЕЦТС, односно укупно 240 ЕЦТС;
− по моделу 3+2 пријављују се са дипломом основних студија, обима 180 ЕЦТС, а гарантују да имају стечену диплому/увјерење о завршеним
двогодишњим мастер студијама, обима 120 ЕЦТС, односно укупно 300 ЕЦТС
.

Обавјештење 09.11.2022:

Пријаве за Програм стручног оспособљавања за послодавце су истекле.


Саопштење 08.11.2022: Сјутра истиче рок за пријаву послодаваца за Програм стручног оспособљавања

Рок за пријаву послодаваца за Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем завршава се сјутра, 9. новембра у 15 часова, након чега се очекује пријава корисника поменутог Програма.

Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем, сходно прописима, организује се по једанаести пут, за 2022/2023. годину. Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Информације о процедурама пријаве за Програм налазе се на страницама еУправе, Управе за људске ресурсе, Завода за запошљавање и Министарства просвјете

Саопштење 07.10.2022.: Најава почетка Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем


Јавни позив за послодавце из приватног и јавног сектора, који обављају дјелатност на територији Црне Горе, биће објављен у понедељак, 10. октобра 2022. године, док ће се пријаве подносити наредних 30 дана, односно од 11. октобра до 9. новембра текуће године (до 15 часова).

Послодавци из приватног сектора пријаве за учешће у Програму стручног оспособљавања подносе подручној јединици Завода за запошљавање Црне Горе (бироу рада/канцеларији) према мјесту рада послодавца и преко портала електронске управе (еУправе).

Послодавци из јавног сектора пријаве за учешће у Програму подносе Управи за људске ресурсе и преко портала електронске управе (еУправе).

Упутство за подношење Пријаве за све послодавце преко портала еУправе се налази на порталу еУправе www.еуправа.ме.

Корисници за обављање стручног оспособљавања добиће прилику за пријаву након истека рокова за пријаву послодаваца. Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

Послодавци су дужни да корисницима пруже оспособљавање у складу са Програмом стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем.

Циљ Програма је да олакша прелазак младих из свијета образовања у свијет рада кроз пружање могућности за додатно стицање знања, вјештина и компетенција. Програм треба да допринесе и смањењу незапослености младих, као и да пружи смјернице установама високог образовања у конципирању уписне политике.

Програм се показао као веома успјешан, с обзиром на то да је око 50% корисника Програма наставило радни ангажман, што несумњиво доприноси смањењу незапослености младих људи.ДОКУМЕНТАЦИЈА:
Јавни позив Управе за људске ресурсе 2022
Јавни позив Завода за запошљавање 2022
ИЗВЈЕШТАЈ О ОБАВЉАЊУ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА.доц
ОБРАЗАЦ 1 _ПРИЈАВА ПОСЛОДАВЦА.доц
Кораци у имплементацији програма струцног способљавања.пдф


АДМИНИСТРАТОРИ ПОРТАЛА еУПРАВЕ

(за сва техничка питања и евентуалне проблеме приликом електронског пријављивања)

е-маил: еуправа@мју.гов.меЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
Зденка Ивановић, телефон: (+382) 20 405 281, емаил:
зденка.ивановиц@зззцг.ме;

Верица Поповић, телефон: (+382) 20 406 823, емаил: верица.поповиц@зззцг.ме 

УПРАВА ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
Анита Љуцовић тел.бр. 020/202-291, е-маил:
анита.љуцовиц@хрма.ме 
Биљана Петровић - Недовић тел.бр. 020/202-291, е-маил:
биља.недовиц@хрма.ме

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Контакт за кориснике са дипломама које су прошле поступак признавања:

Ивана Мрваљевић, телефон: (+382) 20 410 146, емаил: ивана.мрваљевиц@мп.еду.ме 
Бојана Шушкавчевић, телефон: (+382) 20 410 194, емаил: бојана.сускавцевиц@мп.еду.ме
Санел Цановић, телефон: (+382) 20 410 188, емаил: санел.цановиц@мп.еду.ме 
Нађа Стијовић, телефон: (+382) 20 410 188, емаил: надја.стијовиц@мп.еду.ме