РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Стручно оспособљавање лица са стеченим високим образовањем

Саопштење 01.12.2021: Завршен други круг Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем

Табелу повезаних послодаваца и корисника, након ИИ круга, можете преузети ОВДЈЕ

Саопштење 26.11.2021: Данас почиње други круг Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем

Данас почиње други круг Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем у 12 часова, за кориснике који нијесу упарени, а пријављени су на програм. Право на учешће у другом кругу имају само већ пријављена лица, односно  њих 195 који у првом кругу нијесу добили послодавца. Сада ће добити прилику да бирају нека од преосталих 9.881 слободног радног мјеста.

Кандидати ће имати право да се пријављују до уторка, 30. новембра 2021. године до 12 часова у складу са прописаном процедуром.

Наиме, ове године оглашено је 12.560 радних мјеста од чега 8.333 из приватног, а 4.227 из јавног сектора. Укупно 2.874 лица се пријавило за учешће у Програму, а 2679 остварило је право да се стручно оспособљава током сљедеће године. Напомињемо да је једини критеријум за повезивање кандидата са послодавцима просјечна оцјена.


Саопштење 23.11.2021: Велико интересовање високошколаца и послодаваца за учешће у Програму стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем

За Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем, који се реализује десету годину заредом, укупан број оглашених мјеста за стручно оспособљавање од стране послодаваца је 12.560, од чега у приватном сектору 8.333, а у јавном сектору 4.227 мјеста.
Високошколци који немају радног искуства и налазе се на евиденцији Завода за запошљавање имали су могућност да се пријаве за учешће у Програму у периоду од 20. октобра до 20. новембра 2021. године.
Након електронски спроведеног повезивања послодаваца и корисника, на основу просјечне оцјене потенцијалних корисника и изабраних преференци, укупно 2679 лица је добило могућност да се стручно оспособљава код изабраног послодавца, док 195 лица није добило послодавца.

Табелу повезаних послодаваца и корисника можете преузети ОВДЈЕ


Важна напомена:

Корисници који желе да раде у настави у основним и средњим школама морају, прије почетка стручног оспособљавања имати диплому/увјерење о завршеном циклусу студија, и то:
− по моделу 3+1 пријављују се са дипломом/увјерењем основних студија, обима 180, а гарантују да имају завршене специјалистичке студије у трајању од 60 ЕЦТС, односно укупно 240 ЕЦТС;
− по моделу 3+2 пријављују се са дипломом основних студија, обима 180 ЕЦТС, а гарантују да имају стечену диплому/увјерење о завршеним двогодишњим мастер студијама, обима 120 ЕЦТС, односно укупно 300 ЕЦТС.

Саопштење 16.11.2021:Пријава корисника за Програм стручног оспособљавања отворена до 20. новембра

Рок за пријављивање потенцијалних корисника Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем истиче 20. новембра, у 15 сати.

Сви потенцијални корисници који су у процедури пријављивања прошли корак 1, у складу са наведеним роком, имају могућност да заврше пријављивање, односно одраде преостале кораке 2 и 3 закључно са 23. новембром 2021. године, у 10 сати.
За десети циклус Програма стручног оспособљавања до данас се пријавило 2574 корисника. Послодавци су ове године огласили преко 12.500 радних мјеста.

Подсјећамо да стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.


Саопштење 15.10.2021.: Рок за пријављивање послодаваца за Програм стручног оспособљавања истиче данас

Рок за пријављивање послодаваца за Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем завршава се данас у 15 сати, док ће пријављивање корисника за учешће у десети циклус Програма почети 20. октобра у 15 сати. 

Пријављивање за будуће кориснике Програма, електонским путем, преко портала еУправе, трајаће до 20. новембра 2021. године, до 15 сати. Подсјећамо да право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

Информација о процедурама пријављивања се налази на интернет страницама еУправе, Управе за кадрове, Завода за запошљавање и Министарства просвјете, науке, културе и спорта.Саопштење 10.09.2021.: Објављен Јавни позив за Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем који се реализује десету годину заредом


Јавни позив за послодавце из приватног и јавног сектора, који обављају дјелатност на територији Црне Горе, објављен је данас, док ће се пријаве подносити од 15. септембра до 15. октобра текуће године (до 15 часова).

Послодавци из приватног сектора пријаве за учешће у Програму стручног оспособљавања подносе подручној јединици Завода за запошљавање Црне Горе (бироу рада / канцеларији) према сједишту послодавца и преко портала електронске управе (еУправе).

Послодавци из јавног сектора пријаве за учешће у Програму подносе Управи за кадрове и преко портала електронске управе (еУправе).

Упутство за подношење Пријаве за све послодавце преко портала еУправе се налази на порталу еУправе www.еуправа.ме.

Корисници за обављање стручног оспособљавања добиће прилику за пријаву након истека рокова за пријаву послодаваца. Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

Послодавци су дужни да корисницима пруже оспособљавање у складу са Програмом стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем.

Циљ Програма је да олакша прелазак младих из свијета образовања у свијет рада кроз пружање могућности за додатно стицање знања, вјештина и компетенција. Програм треба да допринесе и смањењу незапослености младих, као и да пружи смјернице установама високог образовања у конципирању уписне политике.

Програм се показао као веома успјешан, с обзиром на то да је око 50% корисника Програма наставило радни ангажман, што несумњиво доприноси смањењу незапослености младих људи.


ДОКУМЕНТАЦИЈА:
Јавни позив УЗК 2021.доцx
ЗЗЗ_јавни позив послодавцима 2021.доцx
ИЗВЈЕШТАЈ О ОБАВЉАЊУ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА.доц
ОБРАЗАЦ 1 _ПРИЈАВА ПОСЛОДАВЦА.доц
Кораци у имплементацији програма струцног способљавања.пдф


АДМИНИСТРАТОРИ ПОРТАЛА еУПРАВЕ

(за сва техничка питања и евентуалне проблеме приликом електронског пријављивања)

е-маил: еуправа@мју.гов.меЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
Зденка Ивановић, телефон: (+382) 20 405 281, емаил:
зденка.ивановиц@зззцг.ме

УПРАВА ЗА КАДРОВЕ 
Анита Љуцовић тел.бр. 020/202-291, е-маил:
анита.љуцовиц@узк.гов.ме 
Биљана Петровић - Недовић тел.бр. 020/202-291, е-маил:
биља.недовиц@хрма.ме

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ, НАУКЕ, КУЛТУРЕ И СПОРТА

Контакт за кориснике са дипломама које су прошле поступак признавања:

Бојана Шушкавчевић, телефон: (+382) 20 410 194; емаил: бојана.сускавцевиц@мпнкс.гов.ме 
Нађа Стијовић, телефон: (+382) 20 410 118; емаил: надја.стијовиц@мпнкс.гов.ме 
Јелица Ђурић, телефон: (+382) 20 410 143, емаил: јелица.дјуриц@мпнкс.гов.ме
Марија Ђуришић, емаил: марија.дјурисиц@мпнкс.гов.ме