RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

Crna Gora na 46. mjestu u svijetu po konku­rentnosti u oblasti ICT

Crna Gora na 46. mjestu u svijetu po konku­rentnosti u oblasti ICT Povodom rezultata istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije izražava zadovoljstvo postignutim rezultatima na polju razvoja konkurentnosti u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologije u našoj zemlji

Naime, 46. mjesto u konkurenciji 142 zemlje svijeta impresivan je rezultat i svojevrsno priznanje za našu zemlju, ali istovremeno i velika obaveza da u vremenu koje je pred nama pokušamo da napravimo iskorak ka vrhu ljestvice.

Crna Gora je od ukupno deset oblasti najbolji rezultat ostvarila na polju vještina u okviru podindeksa spremnosti, gdje se nalazi na 28. mjestu. Visoko je ocijenjena i za kvalitet infrastrukture, obrazovanja, odnosno obučenost kadrova, kao i korišćenje na svim nivoima - od ličnog, preko poslovnog do administrativnog okruženja.

Visoke ocjene su u pogledu individualne primjene u cjelini, gdje se nalazimo na 50. mjestu, po broju pretplatnika mobilne telefonije rangirani smo na treću poziciju, a po individualnom korišćenju interneta na 44. mjestu , dok smo po upotrebi virtuelnih društvenih mreža na 39. mjestu.

U oblasti primjene od strane Vlade Crne Gore zauzima 53. mjesto, gdje se ističe odlična ocjena za važnost ICT za viziju u projektima Vlade – 24. mjesto.

Crna Gora je na 70. mjestu u pogledu primjene ICT u biznis sektoru, uprkos tome što je ocijenjena kao dobra sredina za biznis i inovacije 38. mjesto.

Ovo istraživanje ukazuje na činjenicu da je Crna Gora jedan od lidera u regionu po konkurentnosti u oblasti ICT. Naime, među zemljama regiona, najbolje su rangirane Slovenija koja je na 37, slijede Hrvatska na 45, Bosna i Hercegovina je 84, Srbija je na 85. poziciji, Makedonija na 66, a Albanija na 68. mjestu.

Inače, prema WEF istraživanju, vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korišćenje ICT-a i ove godine je Švedska, a slijede Singapur i Finska. Na četvrtom mjestu nalazi se Danska, koja bilježi rast sa prošlogodišnje sedme pozicije, dok je na petom Švajcarska. Holandija je ove godine na šestom mjestu, a Velika Britanija je ušla među prvih deset na rang listi. Posljednja mjesta po spremnosti za korišćenje ICT-a su zauzeli Angola, Jemen i Haiti