РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Црна Гора на 46. мјесту у свијету по конку­рентности у области ИЦТ

Црна Гора на 46. мјесту у свијету по конку­рентности у области ИЦТ Поводом резултата истраживања Свјетског економског форума (WЕФ), Министарство за информационо друштво и телекомуникације изражава задовољство постигнутим резултатима на пољу развоја конкурентности у области информационо - комуникационих технологије у нашој земљи

Наиме, 46. мјесто у конкуренцији 142 земље свијета импресиван је резултат и својеврсно признање за нашу земљу, али истовремено и велика обавеза да у времену које је пред нама покушамо да направимо искорак ка врху љествице.

Црна Гора је од укупно десет области најбољи резултат остварила на пољу вјештина у оквиру подиндекса спремности, гдје се налази на 28. мјесту. Високо је оцијењена и за квалитет инфраструктуре, образовања, односно обученост кадрова, као и коришћење на свим нивоима - од личног, преко пословног до административног окружења.

Високе оцјене су у погледу индивидуалне примјене у цјелини, гдје се налазимо на 50. мјесту, по броју претплатника мобилне телефоније рангирани смо на трећу позицију, а по индивидуалном коришћењу интернета на 44. мјесту , док смо по употреби виртуелних друштвених мрежа на 39. мјесту.

У области примјене од стране Владе Црне Горе заузима 53. мјесто, гдје се истиче одлична оцјена за важност ИЦТ за визију у пројектима Владе – 24. мјесто.

Црна Гора је на 70. мјесту у погледу примјене ИЦТ у бизнис сектору, упркос томе што је оцијењена као добра средина за бизнис и иновације 38. мјесто.

Ово истраживање указује на чињеницу да је Црна Гора један од лидера у региону по конкурентности у области ИЦТ. Наиме, међу земљама региона, најбоље су рангиране Словенија која је на 37, слиједе Хрватска на 45, Босна и Херцеговина је 84, Србија је на 85. позицији, Македонија на 66, а Албанија на 68. мјесту.

Иначе, према WЕФ истраживању, водеће земље свијета по спремности за коришћење ИЦТ-а и ове године је Шведска, а слиједе Сингапур и Финска. На четвртом мјесту налази се Данска, која биљежи раст са прошлогодишње седме позиције, док је на петом Швајцарска. Холандија је ове године на шестом мјесту, а Велика Британија је ушла међу првих десет на ранг листи. Посљедња мјеста по спремности за коришћење ИЦТ-а су заузели Ангола, Јемен и Хаити