РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

„Буди одговоран“ и на порталу еУправе

„Буди одговоран“  и на порталу еУправе Министарсво за информационо друштво и телекомуникације је у сарадњи са Министарством финансија, Пореском Управом и Управом за инспекцијске послове као и ауторима и носиоцима пројекта Буди одговоран, омогућило грађанима да активно на порталу еУправе узму учешће у пројекту "Укључивање грађана у борни против сиве економије".

Министарсво за информационо друштво и телекомуникације је у сарадњи са Министарством финансија, Пореском Управом и Управом за инспекцијске послове као и ауторима и носиоцима пројекта Буди одговоран, омогућило грађанима да активно на порталу еУправе узму учешће у пројекту "Укључивање грађана у борни против сиве економије". Овој апликацији приступа се путем портала еУправе, са циљем укључивања грађана у процес изградње и унапређења дигиталне заједнице, као и коришћење дигиталних алата у правцу општег друштвеног напретка.

Пројекат “Укључивање грађана у борбу против сиве економије”, осмишљен синергијским дјеловањем Владе Црне Горе, Електро-техничког факултета и Канцеларије Програма Уједињених нација за развој, уз подршку Британске амбасаде, отпочео је у децембру 2013. године и већ за годину дана реализације постигао завидне резултате, примијећене и подржане, како од стране домаће јавности, тако и од стране међународне заједнице.

Основна идеја Пројекта је укључивање грађана у борбу против сиве економије, јачање свијести о штетности ове негативне друштвене појаве и преусмјеравање половине укупног износа издатих казни по пријавама грађана у финансирање друштвено-корисних пројеката, такође предложених И изгласаних од стране самих грађана.

У оквиру пројекта израђена је апликација и портал www.будиодговоран.ме, којима је проширен спектар комуникационих канала између грађана и институција задужених за борбу против сиве економије, у првом реду Пореске управе и Управе за инспекцијске послове, те поједностављена и олакшана процедура за пријављивање неправилности.

За годину дана реализације Пројекта грађани су пријавили преко 5.000 неправилности уочених у пословању привредних субјеката у Црној Гори, на основу чега су издати прекршајни налози у укупној новчаној вриједности од преко 1,1 милиона еура, те омогућено финансирање 11 пројеката од општег друштвеног значаја (набавка медицинске опреме, дјечија и социјална заштита, заштита животне средине и уређење простора, млади и спорт) у укупној вриједности од око 550.000 еура.