RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

„Budi odgovoran“ i na portalu eUprave

„Budi odgovoran“  i na portalu eUprave Ministarsvo za informaciono društvo i telekomunikacije je u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom Upravom i Upravom za inspekcijske poslove kao i autorima i nosiocima projekta Budi odgovoran, omogućilo građanima da aktivno na portalu eUprave uzmu učešće u projektu "Uključivanje građana u borni protiv sive ekonomije".

Ministarsvo za informaciono društvo i telekomunikacije je u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom Upravom i Upravom za inspekcijske poslove kao i autorima i nosiocima projekta Budi odgovoran, omogućilo građanima da aktivno na portalu eUprave uzmu učešće u projektu "Uključivanje građana u borni protiv sive ekonomije". Ovoj aplikaciji pristupa se putem portala eUprave, sa ciljem uključivanja građana u proces izgradnje i unapređenja digitalne zajednice, kao i korišćenje digitalnih alata u pravcu opšteg društvenog napretka.

Projekat “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije”, osmišljen sinergijskim djelovanjem Vlade Crne Gore, Elektro-tehničkog fakulteta i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Britanske ambasade, otpočeo je u decembru 2013. godine i već za godinu dana realizacije postigao zavidne rezultate, primijećene i podržane, kako od strane domaće javnosti, tako i od strane međunarodne zajednice.

Osnovna ideja Projekta je uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, jačanje svijesti o štetnosti ove negativne društvene pojave i preusmjeravanje polovine ukupnog iznosa izdatih kazni po prijavama građana u finansiranje društveno-korisnih projekata, takođe predloženih I izglasanih od strane samih građana.

U okviru projekta izrađena je aplikacija i portal www.budiodgovoran.me, kojima je proširen spektar komunikacionih kanala između građana i institucija zaduženih za borbu protiv sive ekonomije, u prvom redu Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove, te pojednostavljena i olakšana procedura za prijavljivanje nepravilnosti.

Za godinu dana realizacije Projekta građani su prijavili preko 5.000 nepravilnosti uočenih u poslovanju privrednih subjekata u Crnoj Gori, na osnovu čega su izdati prekršajni nalozi u ukupnoj novčanoj vrijednosti od preko 1,1 miliona eura, te omogućeno finansiranje 11 projekata od opšteg društvenog značaja (nabavka medicinske opreme, dječija i socijalna zaštita, zaštita životne sredine i uređenje prostora, mladi i sport) u ukupnoj vrijednosti od oko 550.000 eura.