РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Одржана презентација у Привредној комори Црне Горе

Одржана презентација у Привредној комори Црне Горе Министарство за информационо друштво и телекомуникације и Пошта Црне Горе, су узели учешће у сједници Одбора Удружења шпедитера и присутнима презентовали улогу дигиталних цертификата у електронском пословању, посебно када су у питању сервиси на порталу еУправе.



еУправа

Министарство за информационо друштво и телекомуникације и Пошта Црне Горе, су узели учешће у сједници Одбора Удружења шпедитера и присутнима презентовали улогу дигиталних цертификата у електронском пословању, посебно када су у питању сервиси на порталу еУправе.

Презентација је одржана у циљу едукације и разумијевања употреба сигурног електронског пословања, као и упознавање са електронским сервисима које је Министарство за информационо друштво и телекомуникације развило на порталу еУправе.

Генерални директор у Министарству за информационо друштво и телекомуникације, Стеван Љумовић и главни админстратор портала електронска управа, Весна Симоновић  предложили су да се покрене иницијатива о неопходности креирања нове електронске услуге на порталу еУправе “Најава за долазак робе” у надлежности Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. На тај начин може се олакшати свакодневни рад правних лица који се баве превозом и шпредицијом робе.

- Портал који у Министарству постоји пет година пружа низ различитих услуга. Ми смо ту да привредницима помогнемо да лакше послују и унаприједе комуникацију са државном управом, навео је Љумовић. Све техничке могућности постоје да  на порталу е-управа направимо сервис који је намијењен шпедитерима, као и да омогућимо официјелну комуникацију између, у овом случају, шпедитера и Ветеринарске управе. Ваша пријава упућена Ветеринарској управи даје могућност да они могу одмах да вам одговоре - рекао је он.

Према његовим ријечима ово може помоћи и код успостављања сличних сервиса у односу на било који државни орган којем се подносе захтјеве идентификоване преко сертификата.

Весна Симоновић, главни администратор на порталу е-управа, презентовала је електронске сервисе на порталу е-управа,којих је тренутно 165. Она је рекла да на овај начин сваки грађанин или компанија може да пронађе информацију без одласка у државне органе, као и да увијек имају информацју у којој фази је реализација њиховог захтјева.

У Црној Гори постоје два сертификациона тијела за издавање квалификованих дигиталаних цертификата. То су Министарство за информационо друштво и телекомуникације које издаје дигиталне сертификате за потребе државне управе и Пошта Црне Горе као јавно сертификационо тијело за грађане и правна лица у.

- Од почетка рада Сертификационог тијела Поште, 2010. године, до данас, издато је близу 7.000 сертификата - рекла је Андеа Вујачић, представница ове компаније.

Она наводи да је овај сертификат дигитални идентификациони документ јер садржи податке о његовом кориснику као и издаваоцу. Омогућава безбједну размјену информација путем интернета и намијењен је свим учесницима електронског пословања - физичким и правним лицима, а употреба му је вишеструка.