RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Saopštenje 01.12.2021: Završen drugi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Tabelu povezanih poslodavaca i korisnika, nakon II kruga, možete preuzeti OVDJE

Saopštenje 26.11.2021: Danas počinje drugi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Danas počinje drugi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u 12 časova, za korisnike koji nijesu upareni, a prijavljeni su na program. Pravo na učešće u drugom krugu imaju samo već prijavljena lica, odnosno  njih 195 koji u prvom krugu nijesu dobili poslodavca. Sada će dobiti priliku da biraju neka od preostalih 9.881 slobodnog radnog mjesta.

Kandidati će imati pravo da se prijavljuju do utorka, 30. novembra 2021. godine do 12 časova u skladu sa propisanom procedurom.

Naime, ove godine oglašeno je 12.560 radnih mjesta od čega 8.333 iz privatnog, a 4.227 iz javnog sektora. Ukupno 2.874 lica se prijavilo za učešće u Programu, a 2679 ostvarilo je pravo da se stručno osposobljava tokom sljedeće godine. Napominjemo da je jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima prosječna ocjena.


Saopštenje 23.11.2021: Veliko interesovanje visokoškolaca i poslodavaca za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koji se realizuje desetu godinu zaredom, ukupan broj oglašenih mjesta za stručno osposobljavanje od strane poslodavaca je 12.560, od čega u privatnom sektoru 8.333, a u javnom sektoru 4.227 mjesta.
Visokoškolci koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje imali su mogućnost da se prijave za učešće u Programu u periodu od 20. oktobra do 20. novembra 2021. godine.
Nakon elektronski sprovedenog povezivanja poslodavaca i korisnika, na osnovu prosječne ocjene potencijalnih korisnika i izabranih preferenci, ukupno 2679 lica je dobilo mogućnost da se stručno osposobljava kod izabranog poslodavca, dok 195 lica nije dobilo poslodavca.

Tabelu povezanih poslodavaca i korisnika možete preuzeti OVDJE


Važna napomena:

Korisnici koji žele da rade u nastavi u osnovnim i srednjim školama moraju, prije početka stručnog osposobljavanja imati diplomu/uvjerenje o završenom ciklusu studija, i to:
− po modelu 3+1 prijavljuju se sa diplomom/uvjerenjem osnovnih studija, obima 180, a garantuju da imaju završene specijalističke studije u trajanju od 60 ECTS, odnosno ukupno 240 ECTS;
− po modelu 3+2 prijavljuju se sa diplomom osnovnih studija, obima 180 ECTS, a garantuju da imaju stečenu diplomu/uvjerenje o završenim dvogodišnjim master studijama, obima 120 ECTS, odnosno ukupno 300 ECTS.

Saopštenje 16.11.2021:Prijava korisnika za Program stručnog osposobljavanja otvorena do 20. novembra

Rok za prijavljivanje potencijalnih korisnika Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem ističe 20. novembra, u 15 sati.

Svi potencijalni korisnici koji su u proceduri prijavljivanja prošli korak 1, u skladu sa navedenim rokom, imaju mogućnost da završe prijavljivanje, odnosno odrade preostale korake 2 i 3 zaključno sa 23. novembrom 2021. godine, u 10 sati.
Za deseti ciklus Programa stručnog osposobljavanja do danas se prijavilo 2574 korisnika. Poslodavci su ove godine oglasili preko 12.500 radnih mjesta.

Podsjećamo da stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.


Saopštenje 15.10.2021.: Rok za prijavljivanje poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja ističe danas

Rok za prijavljivanje poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem završava se danas u 15 sati, dok će prijavljivanje korisnika za učešće u deseti ciklus Programa početi 20. oktobra u 15 sati. 

Prijavljivanje za buduće korisnike Programa, elektonskim putem, preko portala eUprave, trajaće do 20. novembra 2021. godine, do 15 sati. Podsjećamo da pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Informacija o procedurama prijavljivanja se nalazi na internet stranicama eUprave, Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.Saopštenje 10.09.2021.: Objavljen Javni poziv za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji se realizuje desetu godinu zaredom


Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, objavljen je danas, dok će se prijave podnositi od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine (do 15 časova).

Poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada / kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Uputstvo za podnošenje Prijave za sve poslodavce preko portala eUprave se nalazi na portalu eUprave www.euprava.me.

Korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Program se pokazao kao veoma uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.


DOKUMENTACIJA:
Javni poziv UZK 2021.docx
ZZZ_javni poziv poslodavcima 2021.docx
IZVJEŠTAJ O OBAVLJANJU STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA.doc
OBRAZAC 1 _PRIJAVA POSLODAVCA.doc
Koraci u implementaciji programa strucnog sposobljavanja.pdf


ADMINISTRATORI PORTALA eUPRAVE

(za sva tehnička pitanja i eventualne probleme prilikom elektronskog prijavljivanja)

e-mail: euprava@mju.gov.meZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE CRNE GORE 
Zdenka Ivanović, telefon: (+382) 20 405 281, email:
zdenka.ivanovic@zzzcg.me

UPRAVA ZA KADROVE 
Anita Ljucović tel.br. 020/202-291, e-mail:
anita.ljucovic@uzk.gov.me 
Biljana Petrović - Nedović tel.br. 020/202-291, e-mail:
bilja.nedovic@hrma.me

MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE, KULTURE I SPORTA

Kontakt za korisnike sa diplomama koje su prošle postupak priznavanja:

Bojana Šuškavčević, telefon: (+382) 20 410 194; email: bojana.suskavcevic@mpnks.gov.me 
Nađa Stijović, telefon: (+382) 20 410 118; email: nadja.stijovic@mpnks.gov.me 
Jelica Đurić, telefon: (+382) 20 410 143, email: jelica.djuric@mpnks.gov.me
Marija Đurišić, email: marija.djurisic@mpnks.gov.me