РСС Пошаљи пријатељу Упутства за коришћење Принт
Моја пријава

Немате кориснички налог?

Претраживање

Црна Гора на 44. мјесту у свијету по конкурентности у области ИЦТ

Црна Гора на 44. мјесту у свијету по конкурентности у области ИЦТ Министарство за информационо друштво и телекомуникације изражава задовољство постигнутим резултатима на пољу развоја конкурентности у области информационо - комуникационих технологија у нашој земљи.

Поводом резултата истраживања Свјетског економског форума (WЕФ), Министарство за информационо друштво и телекомуникације изражава задовољство постигнутим резултатима на пољу развоја конкурентности у области информационо - комуникационих технологија у нашој земљи.

Наиме, 44. мјесто у конкуренцији 138 земаља свијета импресиван је резулат и својеврсно признање за нашу земљу, али истовремено и велика обавеза да у времену које је пред нама покушамо направимо искорак ка врху љествице.

Посебно нас радује што је Црна Гора од укупно девет области које се истражују најбољи резултат остварила на пољу спремности појединаца за коришћење ИЦТ-а гдје се налази на 37. мјесту. Управо је ово један од индикатора, односно ослонаца развоја ИЦТ у свакој земљи, а што ће сигурно бити „ вјетар у једра“ и за нас у наредном периоду.

Ово истраживање указује на чињеницу да је Црна Гора један од лидера у региону по конкурентности у области ИЦТ. Наиме, међу земљама региона, најбоље су рангиране Словенија која је на 34. и Црна Гора која је на 44 мјесту. Слиједе Хрватска на 54., Македонија на 72., Србија на 93. позицији и Босна и Херцеговина на 110. позицији.

Иначе, према WЕФ истраживању, најконкурентнија ИЦТ земља и ове године је Шведска, а слиједе Сингапур и Финска. На четвртом и петом мјесту налазе се Швајцарска и Сједињене Америчке Државе, односно на истим као и прошле године. Тренд погоршања биљеже Мађарска, која је са 33. пала на 49. позицију у четири године и Словачка, која је пала на 69. мјесто у односу на прошлогодишње 47. Тиме је Словачка лошије позиционира од Грчке, која је на 64. и Румуније, која је на 65. мјесту. Кина је ове године на 36. позицији. Иначе, ове године у првих десет ушле су земље познатије као азијски тигрови, међу којима су Тајван и Кореја, који су се нашли на високом шестом, односно десетом мјесту. Посљедње мјесто у овогодишњем истраживању припало је афричкој држави Чад као најнеразвијенијој земљи свијета.