RSS Pošalji prijatelju Uputstva za korišćenje Print
Moja prijava

Nemate korisnički nalog?

Pretraživanje

Crna Gora na 44. mjestu u svijetu po konkurentnosti u oblasti ICT

Crna Gora na 44. mjestu u svijetu po konkurentnosti u oblasti ICT Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije izražava zadovoljstvo postignutim rezultatima na polju razvoja konkurentnosti u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija u našoj zemlji.

Povodom rezultata istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije izražava zadovoljstvo postignutim rezultatima na polju razvoja konkurentnosti u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija u našoj zemlji.

Naime, 44. mjesto u konkurenciji 138 zemalja svijeta impresivan je rezulat i svojevrsno priznanje za našu zemlju, ali istovremeno i velika obaveza da u vremenu koje je pred nama pokušamo napravimo iskorak ka vrhu ljestvice.

Posebno nas raduje što je Crna Gora od ukupno devet oblasti koje se istražuju najbolji rezultat ostvarila na polju spremnosti pojedinaca za korišćenje ICT-a gdje se nalazi na 37. mjestu. Upravo je ovo jedan od indikatora, odnosno oslonaca razvoja ICT u svakoj zemlji, a što će sigurno biti „ vjetar u jedra“ i za nas u narednom periodu.

Ovo istraživanje ukazuje na činjenicu da je Crna Gora jedan od lidera u regionu po konkurentnosti u oblasti ICT. Naime, među zemljama regiona, najbolje su rangirane Slovenija koja je na 34. i Crna Gora koja je na 44 mjestu. Slijede Hrvatska na 54., Makedonija na 72., Srbija na 93. poziciji i Bosna i Hercegovina na 110. poziciji.

Inače, prema WEF istraživanju, najkonkurentnija ICT zemlja i ove godine je Švedska, a slijede Singapur i Finska. Na četvrtom i petom mjestu nalaze se Švajcarska i Sjedinjene Američke Države, odnosno na istim kao i prošle godine. Trend pogoršanja bilježe Mađarska, koja je sa 33. pala na 49. poziciju u četiri godine i Slovačka, koja je pala na 69. mjesto u odnosu na prošlogodišnje 47. Time je Slovačka lošije pozicionira od Grčke, koja je na 64. i Rumunije, koja je na 65. mjestu. Kina je ove godine na 36. poziciji. Inače, ove godine u prvih deset ušle su zemlje poznatije kao azijski tigrovi, među kojima su Tajvan i Koreja, koji su se našli na visokom šestom, odnosno desetom mjestu. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju pripalo je afričkoj državi Čad kao najnerazvijenijoj zemlji svijeta.